Okładka | |
Tytuł | Chemia LO Chemia wokół nas. Chemia w kuchni ZamKor |
Autorzy | Beata Dasiewicz, Katarzyna Dobrosz-Teperek |
ISBN | 9788360793879 |
Wydawnictwo | WSiP/Zamkor |
Cena | 15.9 zł |
EAN | 9788360793879 |
Rok wydania | b.d. |
Opis | Opis Książka zawiera szereg ciekawych informacji na temat artykułów spożywczych w kontekście ich składu chemicznego, wartości odżywczej i kalorycznej. Opisuje chemiczne składniki żywności i ich rolę w codziennej diecie, wskazuje substancje chemiczne stosowane w produktach niskokalorycznych i dodatkach do żywności. Uświadamia znaczenie bioaktywnych składników żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która oprócz walorów odżywczych zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, poprawia samopoczucie, wspomaga leczenie chorób wieńcowych, niektórych nowotworów, otyłości. W materiale zawartym w książce można znaleźć również opisy prostych doświadczeń chemicznych z wykorzystaniem artykułów spożywczych. Książka jest napisana przystępnym językiem. Zamieszczono w niej także liczne ciekawostki, które mogą zainteresować zarówno uczniów, jak i nauczycieli. Publikacja jest skorelowana z podstawą programową. Dodatkowy opis wydania Strony: 72, Format: 16x23 cm, Rok wydania: 2012, oprawa: broszurowa |
Dostępność | brak |
Do koszyka | Towar niedostępny |